Muži – 2011/2012

OKRESNÍ PŘEBOR  2011 / 2012

SKVĚLÁ SEZÓNA A POSTUP DO KRAJE

    Po čtvrtém a třetím místě v posledních dvou odehraných ročnících dochází v létě 2011 v Nivnici k převratným změnám. Možná, že nejvhodnějším slovem, které rošády v kádru nejlépe vystihne je „zemětřesení“.  V první řadě odchází po třech sezónách v našem týmu střelec 89 branek branek (jednu nás  ještě v budoucnu přidá) D.Skočovský (Nezdenice) a v jeho stínu také další důležitý článek loňské základní sestavy R.Suchý, kterému končí hostování (z Korytné jde hostovat do Nezdenic) a do Korytné jde sbírat zkušenosti  A.Bartoš. Příchody však na tyto mrzutosti dají dokonale zapomenout. Ze „světa“ se totiž vrací vyššími soutěžemi ošlehané nivnické trio Petr Ligas, Libor Ligas a Petr Lukeš. Všichni přichází z Uherského Brodu a třetí jmenovaný má navíc za sebou štace v Hranicích, Kunovicích či Mutěnicích. Je nad slunce jasné, že dalších posil není potřeba a osu mužstva ve složení L.Koktavý, P.Ligas, L.Ligas, M.Boďa, Luk.Bortel a P.Lukeš nám můžou závidět široko daleko. Kočírovat tento dream team bude i nadále Ladislav Kalina, jemuž bude pomáhat náš bývalý fotbalista Roman Pagáč.
    Náš klub si chtěl ulehčit práci a místo hledání soupeřů k přátelským utkáním se přihlásil do poháru OFS (CGM Cup) a právě tomu budeme věnovat první část. V předkole jsme odjeli do Uherského Ostrohu, kde nás čekalo místní B mužstvo. Ve vycházkovém tempu a v nekompletním složení jsme splnili povinnost a vyhráli 3:0 (2x P.Lukeš, Luk.Bortel). V prvním kole, týden před sezónou, jsme měli jet do Horního Němčí, ale utkání odložilo špatné počasí a hlavně terén. Složité hledání náhradního termínu bylo vyřešeno dle krále Šalamouna a utkání bude sehráno v rámci mistrovského utkání, jenž nás na podzim v H.Němčí čeká. Proto jenom v krátkosti zmíníme, že i tohoto soupeře jsme vyřadili, ale bylo to až v penaltové loterii.  Čtvrtfinále už se hrálo v jarní části a nás doma čekaly Drslavice. Před startem jarních odvet jsme měli za cíl postup do krajské B třídy, ale v našem složení jsme měli zvládnout i toto utkání a postoupit. Po výhře 2:0 a brankách P.Lukeše a L.Ligase se to povedlo a v semifinále jsme potkali Lhotu, se kterou už jsme měli za sebou podzimní i jarní mistrovské utkání a hlavně to jarní provázelo hodně křiku, o kterém si povíme v části vyhrazené okresnímu přeboru. Utkání se hrálo v pátek 11.května v Ostrožské Lhotě a bylo kolem něho hodně humbuku. Doba sociálních sítí udělala své a všelijaké výhružky se donesly i do sídla OFS a na utkání byli delegováni zkušení sudí (Tomanec – Vlčnovský, Martykán). Emoce správně chladil i domácí trenér J.Dominik: „Z hlediska rivality nebo nějakého vyhecování nemáme Nivnici co vracet. Máme jim oplácet jenom porážku, nic víc. Že někdo někoho kopl nebo srazil loktem, na to se musí zapomenout. O tom zákroku nechci diskutovat, byl to absolutně nezaviněný faul,“ vrací se Dominik ke střetu nivnického kapitána Marka Bodi na Patrika Štergenicha, u kterého asistovala sanitka. „Pokud budeme mít k dispozici kompletní kádr, můžeme postoupit. Třeba i na penalty. Pro postup do finále chci udělat všechno.“ říká Dominik. Náš L.Kalina dodává: „Pro nás je pořád důležitější postup. I když máme náskok, nic není jisté“.  Nivničané nastoupili ve Lhotě  v sestavě L.Koktavý – J.Karlík, P.Ligas, V.Velecký, J.Michalec (50. Z.Krajčovič) – M.Boďa, L.Ligas, L.Bortel, J.Máčalík – A.Bartoš (20. M.Holboj), P.Lukeš a už v poločasové pauze vedli 2:0 a potvrzovali roli favorita. Po přestávce vidělo 350 diváků náš třetí gól a snížení domácích z penalty na konečných 1:3 (2x P.Lukeš, L.Ligas). Utkání proběhlo v klidu, čemuž dopomohl i jednoznačný průběh. Ve finále jsme se střetli s  Kunovicemi hrajícími o třídu níž (kvůli různým machinacím musely začínat v základní třídě), kterou ale suverénně vyhrály. Hrálo se na neutrální půdě v Hluku před více než čtyřmi stovkami lidí a i tady jsme byli favority. 

Výhru nad Kunovicemi, které padly po neuvěřitelných 76 soutěžních zápasech bez porážky, zařídily góly Libora Ligase a Adama Bartoše. Vítěz poháru si přišel na patnáct tisícovek, poražený finalista bral o pět tisíc korun méně.
KUNOVICE – NIVNICE 1:2 (0:1)

   Podle předpokladů se do finále poháru Okresního fotbalového svazu CGM Cupu probojovala mužstva, která už několik kol před koncem slavila postupy v okresním přeboru a okresní soutěži. Zkušeným fotbalistům Nivnice se postavil mladý a ambiciózní mančaft Kunovic.
Zápas začaly na hluckém stadionu aktivněji podle zápisu domácí Kunovice, ale ze dvou rohových kopů v úvodu nic nevytěžily. Po deseti minutách mohl skórovat hlavičkou nivnický P.Lukeš, ale v nadějné pozici mu k zakončení chyběl krok. Minutu před koncem poločasu posadil luxusně provedený trestný kop Radim Straňák přímo na hlavu Libora Ligase a Nivnice vedla – 1:0.
„Perfektní balon od Radima, trefil to úplně přesně. S tím nešlo dělat nic jiného, než to uklidit do sítě,“ pochvaloval si gólovou přihrávku střelec úvodní branky Libor Ligas.
„První poločas byl vyrovnaný, měli jsme nějaké příležitosti, ale bohužel, gól dal soupeř,“ posteskl si nad první pětačtyřiceti­minutovkou kouč Kunovic Dušan Klvaňa.

I po změně stran byla hra vyrovnaná, na hřišti dominovaly pozorné obrany obou celků a vyložených šancí bylo pramálo. Dvacet minut před koncem mohly Kunovice srovnat, ale parádní střelu Kučery vytáhl gólman L.Koktavý na roh. Podobně to na druhé straně zkoušel L.Bortel, který zblízka pálil přímo do gólmana Uhlíka. Toho překonal až šest minut před koncem z dobrých třiceti metrů střídající A.Bartoš, pro kterého to byl vůbec první kontakt s míčem – 0:2.
Pět minut před koncem vrátil Kunovice do zápasu Brim, který snížil na 1:2, na vytouženou remízu už však svěřenci Dušana Klvani nedosáhli.
„Soupeře jsme v posledních deseti minutách dostali pod takový tlak, že nevěděli, kde mají stát. Citelně nám chyběl zraněný útočník Radim Polášek. Umí podržet míč a dát finální přihrávku. Takového hráče Nivnice nemá. Myslím, že by zápas rozhodl sám. Předpokládal jsem, že naše fyzická kondice je daleko lepší, což se v samém závěru potvrdilo,“ okomentoval závěr zápasu kouč Kunovic.
Asistent trenéra Nivnice Roman Pagáč věřil, že více než dvouletá neporazitelnost soupeře skončí právě ve finále poháru. „Věděli jsme, že nás čeká kvalitní soupeř, ale mužstvo si věřilo. Chtěli jsme tu jejich dlouhou šňůru přetrhnout. Po našem druhém gólu jsem věřil, že se to podaří. Ale závěr byl hektický, hrálo se snad šest minut přes čas,“ povídal ještě upocený R.Pagáč, který povede mužstvo v nové sezoně jako hlavní kouč.
Branky: 85. O. Brim – 44. L. Ligas, 80. A.Bartoš. Rozhodčí: Vlčnovský – Šimoník, Fišera. ŽK: Kučera – P. Ligas, P.Lukeš. Diváci: 400. Kunovice: Uhlík – Kučera, Černý (85. Abrhám), Sklenář, Petřek – Baný, Lahodný, Remeš (58. Balaštík), David – Střelec, Brim. Trenér: D. Klvaňa. Nivnice: L.Koktavý – J.Karlík, P. Ligas, J.Máčalík (86. Z.Krajčovič), J.Michalec – M.Boďa, L.Ligas, Luk.Bortel, V.Velecký – R.Straňák (90. F.Ryšávka), P.Lukeš (78. A.Bartoš). Trenér: L. Kalina.

———————

    Mnohem důležitější částí sezóny pro nás byl okresní přebor, který doznal oproti minulému ročníku tří změn. Z B třídy do něj spadlo béčko Hluku a z okresní soutěže se do přeboru probojovaly Mařatice a Košíky. Pro nás začala nejvyšší okresní soutěž domácím utkáním s fotbalisty Kostelan a zkontrolovat to  přišly dvě stovky diváků, které vidí od začátku kdo je pánem situace a také tři nové posily. Dvě z nich se na výsledku 5:0 (3x P.Lukeš, J.Máčalík, P.Ligas) podílí i gólově a diváci mají radost. Poznají totiž, že se blýská na lepší časy, což vidí na herním projevu i výsledku. Také další protivník je tradiční. Míříme do Drslavic. Málokdy jsme tam, a v posledním období obzvláště, jeli jako favorit, ale teď je situace diametrálně odlišná a na trávníku dominujeme od úvodního hvizdu. Naše kombinace byly přesnější a z nich také těžíme šance, které díky střelecky disponovaným fotbalistům dokážeme využít. V prvním poločase jsme si vytvořili dvoubrankový náskok a v tom druhém jsme držením míče domácím dovolili pramálo. Navíc jsme přidali další dvě branky a Drslavjané snížili na konečných 4:1 (2x P.Lukeš, L.Ligas, L.Bortel) až na samém konci představení. Ve třetím utkání už byly karty rozdány jasně a Polešovice mající divizní slávu za sebou byly jasným outsiderem.  Přesto to byly ony, kdo měl první šanci vstřelit branku, ale nadějný přímý kop letěl vedle a naši už před 250 diváky ožívali. Poprvé jsme se prosadili L.Bortelem až těsně před přestávkou, ale právě gól do šatny bývá často rozhodujícím faktorem. Byl i tentokrát. Naši se po změně stran dostali do pohody a dvě branky P.Lukeše stanovily konečný výsledek na 3:0. Tři zápasy byly za námi a plný počet bodů se skórem 12:1 dával tušit, že jsme na dobré, ale ještě pořád dlouhé cestě. Zatím se s náma držely Mařatice a O.Lhota kam se jelo čtvrté kolo. Naši trenéři zaskočí všechny nasazením patnáctiletého dorostence R.Straňáka do sestavy a my si ji připomeneme celou: L.Koktavý – J.Máčalík, P.Ligas, V.Velecký, J.Michalec – M.Boďa, L.Bortel (89. P.Popelka), L.Ligas, P.Bachůrek – R.Straňák (71. L.Straňák), P.Lukeš. A světe div se jako první se mezi střelce zapisuje právě nejmladší hráč na hřišti a udává ráz celému střetnutí. Druhá branka našich padá před odehranou půlhodinou a domácí znervózní, což se projeví i ve druhém poločase. Lhota proti naší defenzívě nic nevymyslí za celé utkání a jsou to naopak naši, kteří přidávají třetí branku z penalty. Domů odjíždíme spokojeni a hlavně se třemi body (3:0, 2x P.Lukeš, R.Straňák). Páté utkání je hodové a do hlediště přichází čtyři stovky diváků a na trávník kromě našich i jedenáct chlapů z Vlčnova. Ti sympaticky bojují, ale čtyřem brankám rovnoměrně rozděleným do obou poločasů nezabrání. Kvalita je na naší straně a fotbalové problémy s proměňováním šancí nás zatím míjejí. Na výhře 4:0 se střelecky podíleli 2x M.Boďa, L.Ligas a P.Lukeš. Šesté utkání k nám míří odehrát Nezdenice i s našimi bývalými hráči D.Skočovským a R.Suchým. V první polovině se dvakrát prosadil V.Velecký, ale mezi jeho branky se vklínil náš vlastenec a poločas vedeme 2:1. Ve druhé půli potká hosty několik pohrom a tou první je zahozená penalta Skočovského. Druhou pak náš třetí gól a třetí vyloučení brankáře Malasky za hru rukou mimo vápno. Zdecimované hosty dorážime dvěma góly a vítězíme 5:1 (2x V.Velecký, 2x J.Máčalík a P.Ligas). Na plný počet bodů a čtyřiadvacet nastřílených gólů je hezký pohled, ale v Horním Němčí dochází k první bodové ztrátě. Ve dvacáté minutě tomu vůbec nic nenasvědčovalo, jelikož jsme vedli 2:0 (J.Máčalík, V.Velecký), ale stalo se. Kontaktní gól domácích padl ve 32.minutě a Horněmčany to postavilo na nohy. Ve druhé půlce zlobili čím dál více a kromě vyrovnání dosáhli i třetí branky, která by asi v konečném účtování soutěže nic neznamenala, ale znamenala by naše vyřazení v poháru do něhož utkání spadalo. Gól však nebyl uznán a po remíze 2:2 se kopaly penalty, ve kterých byli naši šťastnější v poměru 7:6.  Na vítěznou vlnu jsme naskočili zpět s Mařaticemi a jelikož se Lhota držela o bod zpět bylo to důležité. Hosté s náma dlouho drželi krok a po změně stran dokonce vyrovnali, ale radost jim vydržela jenom vteřiny. Střelecky se dařilo bratrům Ligasovým a hlavně díky nim jsme vyhráli 4:1 (3x L.Ligas, P.Ligas). V Břestku jsme už několkrát poznali, že  tam dokáže být půda dosti horká. Tentokrát jsme se však trápili sami se sebou a hlavně střelecky to nešlo jako obvykle. Síť jsme konečně rozvlnili až v 70.mimutě a když se to za čtyři minuty povedlo podruhé byl klid. Ve slušně a bez karet hraném utkání jsme vyhráli zaslouženě 2:0 (J.Máčalík, P.Lukeš). Do Uherského Ostrohu jsme se zakousli od prvních minut, ale také tady jsme dlouho čekali na úspěch. Ve 31.minutě jsme se ho dočkali a potom už to bylo jenom otázkou skóre. Ve druhé polovině utkání jsme rozdíl navýšili až na 5:0 (P.Lukeš, J.Máčalík, M.Boďa, L.Ligas, F.Ryšávka) a dvě po sobě jdoucí ztráty Lhoty nás poslaly do šestibodového trháku. Že soutěží neprojdeme bez porážky se čekat dalo, ale že nás ta první potká v Košíkách jsme při vší úctě k nim nečekali. Na brzký gól L.Ligase domácí dvakrát odpověděli a když nám dali na cestu do šaten třetí gól byli jsme v úzkých. Dobře jsme věděli, že včasné snížení by nám hodně pomohlo a dělbou bodů by mohlo zamíchat, ale nedařilo se. Bez střelce P.Lukeše jsme snížili až v 92.minutě a to bylo hodně pozdě (3:2, L.Ligas, F.Ryšávka). Tímto překvapivým výsledkem jsme vzpomněli několik zpackaných závěrů podzimu v nedávných ročnících, ale nic podobného se neopakovalo. Poslední Traplice mužstvo ze spodku nepřipomínaly a dlouho jsme se s nima trápili. Až gól ze sedmatřicáté minuty nasměřoval utkání tam, kam jsme potřebovali. Uklidnění přišlo po hodině hry a na výrazných 5:0 (P.Lukeš, R.Straňák, L.Bortel, L.Ligas, M.Boďa) jsme zvyšovali třemi góly až v poslední desetimintovce. Pro hosty byl brankový rozdíl až krutý. V Hluku se s tamním béčkem dlouho a dokonce snad celý poločas hrálo mezi šestnáctkami a tím i bez významných šancí. Jedna z rozhodujících situací nastala v 62.minutě, když ve vápně fauloval náš golman L.Koktavý, ale ten nařízenou penaltu chytil a téměř z protiútoku otevřel účet P.Lukeš. Druhý gól přidal deset minut před koncem F.Ryšávka a na konci jsme kopali penaltu po faulu brankáře Kovaříka i my. P.Ligas ji proměnil a konečný výsledek 3:0 svědčí o jasném utkání, ale tak to zdaleka nebylo. Fotbalový podzim končil tradiční jarní předehrávkou a to znamenalo jediné. Cestu do Kostelan. Tam jsme se trápení vyhli brankou ze 16.minuty, ale druhý gól ne a ne přijít. Dosáhli jsme ho až krátce po přestávce a od té chvíle nebylo co řešit. Postupně jsme stav navýšili až na 5:0 (2x P.Lukeš, J.Máčalík, P.Ligas, L.Bortel) a znamenitý podzim byl za náma. Bilance 12 – 1 – 1  52:8 – 37 bodů byla impozantní, ale při takových číslech nebyl pětibodový náskok bůhvíjaký. Boj o postup může být ještě zajímavý. Obšírnější hodnocení přinesl tisk a z něho vybíráme následující:

  SLOVÁCKO DNES:
DO KRAJE MÍŘÍ NIVNICE – O ZÁCHRANU POLOVINA TABULKY

Po předehrávce prvního jarního kola má okresní přebor za sebou větší polovinu soutěže. V čele jsou s pětibodovým náskokem fotbalisté Nivnice. Hlavní favorit pro jarní odvety a postup do nejnižší krajské soutěže je tedy jasný. Postup Nivničanů by mohli zkomplikovat jedině fotbalisté Ostrožské Lhoty, ale jarní los jim příliš do karet nehraje. Hrají na půdě hlavního aspiranta postupu a první vzájemný zápas prohráli s Nivnicí 0:3. Na opačném pólu tabulky je situace zamotaná daleko víc. Boj o sestup se bude týkat téměř celé spodní poloviny okresního přeboru.

LÍDR  SOUTĚŽE
PŘEDSEDA NIVNIČANŮ: CHCEME POSTUPOVAT

To jsou fotbalisté Nivnice. Mužstvo, které ještě před dvěma lety hrálo okresní soutěž, před sezonou mohutně posílilo. Z divizního Uherského Brodu přišel obávaný střelec Petr Lukeš,  a bratři Ligasové. Pokud k nim přidáme zkušenosti Lukáše Bortela a kapitána Marka Boďi vychází nám mužstvo, které svoji kvalitou daleko překračuje rámec okresního přeboru. O postupu mluví v Nivnici otevřeně i dlouholetý předseda klubu Karel Kopecký. „Samozřejmě, že chceme postupovat, ale do konce soutěže je ještě dvanáct kol. Druhá je Ostrožská Lhota, myslím si, že se tak lehce nevzdá. Od třetího místa je už velký bodový rozdíl. Předpokládám, že o postupové místo si to rozdáme právě proti Lhotě,“ soudí Kopecký. Ani vedoucí tým tabulky se nevyhnul kolapsu, jedinou zato pořádně překvapivou podzimní prohru si připsal na hřišti nováčka v Košíkách. „To byla úplná katastrofa, hrálo se na malém a  hrbatém hřišti, nepřizpůsobili jsme se hře soupeře. Jsme technický mančaft a jejich nakopávaný fotbal nám nesedl – zahráli jsme špatně,“ zhodnotil duel šéf nivnického fotbalu Kopecký.

FOTBALOVÁ EUFORIE

ŠÉF NIVNICE: POMÁHÁ NÁM NIVEKO

Ta vládne jednoznačně v Nivnici. Mužstvo šlape, má největší návštěvy, není výjimka, že na venkovní zápasy se fanoušek nedostane do autobusu. Po skromných letech prostě nivnický fotbal znovu táhne. „Fotbalová atmosféra se u nás hodně zlepšila. Na zápasy chodí pravidelně 250 – 300 diváků, na derby zápasy máme i 400 lidí.  Je to i zásluha tří hráčů, kteří přišli z divizního Uherského Brodu, všechno jsou to ale Nivničané,“ upozorňuje první muž nivnického fotbalu Karel Kopecký a dodává. „Hodně nám pomáhá místní firma Niveko, nebýt jich, tak bychom přestup hráčů nemohli nikdy zrealizovat. Byla to jedna z největších transakcí v historii nivnického fotbalu.“

OSOBNOST SOUTĚŽE
KANONÝR NIVNICE LUKEŠ: MÁME NEJLEPŠÍ TÝM

Nivnice /ROZHOVOR/ –  Tři roky se fotbalem živil jako profesionál, počet jeho druholigových startů se zastavil těsně pod číslem padesát. Zahrál si v Uherském Brodě, Hranicích na Moravě, Kunovicích, Blšanech a Mutěnicích.  

Letos v létě se však z Uherského Brodu znovu po osmnácti letech vrátil do rodné Nivnice. V podzimní části okresního přeboru nasázel šestnáct branek a je nejlepším střelcem soutěže. Třicetiletý útočník Petr Lukeš už nemá přehnané fotbalové ambice a rád by svoji kariéru dohrál ve vesnici, kde s fotbalem začínal. „Přestupovat už nikam nehodlám, v každém případě je to moje poslední štace,“ tvrdí kanonýr vedoucího celku soutěže.

Ještě na jaře jste střílel branky za divizní Uherský Brod. Proč jste se rozhodl pro okresní přebor?

V Brodě jsme trénovali čtyřikrát týdně plus zápas o víkendu. Bylo to hodně časově náročné i z toho důvodu, že máme teď rodinu a nebylo možné to stíhat. Chtěl jsem jít někam, kde fotbal nežere tolik času, rozhodl jsem se hlavně kvůli rodině.

Do Nivnice odešli i bratři Ligasové. Nechtěli jste se společně porvat o návrat Brodu do divize?

Souviselo to i s tím, jak uplynulá sezona v Brodě dopadla. Nebyli hráči, už na jaře jsem věděl, že na tu soutěž prostě nemáme. Druhá věc byla, že mám už asi pět let problémy s koleny. Řekl jsem si, že to zabalím a půjdu hrát jenom vyloženě pro zábavu. Na okresní úrovni stačí jeden trénink za týden. Odchod Ligasovců mému přestupu ještě pomohl, věděl jsem, že náš kádr bude kvalitní.
Celou svou kariéru jste hrával vyšší soutěže. Jakou jste našel kvalitu v okresním přeboru?

Musím říct, že jsem byl kádrem v Nivnici mile překvapený. Jsou tady fakt šikovní fotbalisté. Mančaftu určitě pomohlo, že jsme přišli tři noví hráči, ale kluci hráli o špičku tabulky už v uplynulé sezoně.

Co ostatní mužstva? Koho považujete za největšího kandidáta v boji o postup?

Když se podíváte na tabulku, tak druhá Ostrožská Lhota na nás ztrácí pět bodů. Hráli jsme u nich v úvodu sezony, vyhráli 3:0, a pokud si pamatuji, tak neměli jedinou šanci. Jak to teď leží a běží, tak si myslím, že máme v soutěži suverénně nejlepší mužstvo.

Všechno ostatní než postup by pro vás bylo velkým zklamáním, že?

Pokud bychom soutěž nevyhráli, bylo by to pro mě velké překvapení. S tím, jak to máme rozehrané, a s naší kvalitou, by se rozhodně postoupit mělo.

Byl postup cílem Nivnice i před začátkem sezony?

Když jsem mluvil s Karlem Kopeckým (předseda fotbalu v Nivnici pozn. aut.) po dvou třech kolech, tak tvrdil, že chce být po podzimu na druhém třetím místě bez nějaké velké ztráty na první místo. Určitě nepočítal, že tabulku povedeme o pět bodů. Přišlo mně, že ani nepředpokládal, že budeme tak dobří. Před začátkem podzimu nám nikdo jednoznačně neřekl, že musíme postoupit.

V dresu Nivnice jste nasaázel třikrát víc branek než na jaře v divizi. O kolik je jednoduší střílet góly na okresní úrovni?

Pokud se nám v župě nebo divizi herně dařilo, tak jsem těch dvanáct, třináct gólů za sezonu dal také. V žádném případě nejde kvalitativně obě soutěže porovnávat, na druhou stranu máme hodně kvalitní mančaft a branky nedávám jenom já. Když se podíváme na skóre, tak jsme dali 53 gólů. V každém zápase si vypracujeme hodně šancí a padá nám to tam.

Nivnice v současné době fotbalem žije. Je podpora fanoušků větší než jste zažil v Brodě?

Přiznám se, že když jsem hrával v Brodě, tak jsem do Nivnice na fotbal moc nechodil, teď zase nechodím do Brodu, takže se to těžko porovnává. Já si myslím, že diváci jsou u nás spokojení. Pokud přijdou na domácí zápas, tak ví, že čtyři pět branek v síti soupeře uvidí.

   Příprava na jarní odvety byla víceméně tradiční. Na turnaji v Uherském Brodě se nám dařilo, když jsme porazili např. Újezdec 6:1  (V.Velecký, L.Bortel, P.Lukeš, A.Bartoš, R.Straňák, P.Popelka) nebo  Havřice 3:0 (R.Straňák, L.Ligas, M.Boďa). Dle podzimních výsledků a konsolidovaného kádru je jasné, že žádné velké, ale ani malé změny na pořadu dne nebudou. Vrací se pouze do Korytné zapůjčený Adam Bartoš a výměnou za něj tam putuje P.Popelka. Jinak není nic nového a první utkání nás čeká v Polešovicích. Tam je zaseto zrnko pochybností, jelikož se hned z prvního výjezdu vracíme s prázdnou, což se nečekalo. Jako první nás zaskočí domácí Černoch už ve 14.minutě, ale to za pohromu považovat nebudeme, jelikož odpověď najdemem brzo. Ve 23.minutě srovnal J.Máčalík, jenže ani tento stav dlouho netrval. Domácí jdou do vedení za slabých deset minut znovu a toto vedení už nepustí. Nám míč neustále poskakuje a uskakuje a domácím stačí pozorně bránit. Když jim k tomu vyšel po hodině hry jeden protiútok je konečný výsledek 3:1 na světě. K tomu všemu O.Lhota vyhrála a než se kloudně koplo do balonu je náskok jenom dvoubodový. Z náskoku může být ztráta už za týden, protože právě O.Lhota k nám přijíždí k souboji o první flek. Nehraje se nijak pohledné utkání a také jediný gól nepadl z povedené fotbalové akce, ale po zmatcích ve vápně . K naší radosti v tom hostujícím a jediným střelcem je L.Bortel. Po změně stran došlo k nezaviněnému zranění P.Štergenicha, kterého odváží sanitka s podezřením na otřes mozku a zbytek se dohrává před 250 diváky za nervózní atmosféry. Lidé odchází velmi prokřehlí, jelikož druhý poločas doprovázelo sněžení a to také fotbalu neprospělo. Pro nás je ovšem důležité, že náskok je znovu pětibodový a hájit ho jedeme do Vlčnova. Tamní fotbalisté jsou v tabulce poslední a ze dna je má dostat několik známých fotbalistů (např. J.Kameník, M.Hlahůlek či I.Bída), ale nám nesahají ani po kotníky, přestože záchranu v pohodě zvládnou. Už do přestávky vedeme 3:0 a o vyrovnaném utkání se dá mluvit jenom do patnácté minuty. V té následující otevíráme skóre a dále je to otázka jeho výše. Domů vezeme vítězství 5:0 (3x L.Ligas, 2x J.Máčalík) a vědomí, že po prohře Lhoty máme náskok osmi bodů. Po exportu se jede ven i další týden a to do Nezdenic, které šplhají tabulkou nahoru. Úvodní pětačtyřicetiminutovku doprovází opatrná hra, ale přesto jdeme do kabin v lepší náladě. Centr V.Veleckého totiž trkl ve 40.minutě do sítě M.Boďa a vedeme 1:0. Ve druhé půli přebíráme iniciativu a L.Ligas přidává druhý gól a utkání už kontrolujeme až do konce. Cenné body potvrzujeme na domácícm hřišti s Horním Němčím. Od začátku sázíme jednu pěknější branku než druhou a ve 35.minutě je stav 4:0! Ve druhé půlce zápasu už nás nic nenutí někam se hnát, ale dva góly soupeři na cestu ještě přibalíme a vítězíme 6:0 (2x L.Ligas, 2x M.Boďa, P.Lukeš, J.Máčalík). Náskok na druhou příčku už narostl na jedenáct bodů a o prvenství Nivnice v OP už nepochybuje nikdo na okrese. Vyšlápnout si na náš mančaft chtěl třetí tým tabulky z Mařatic, ale tam je naše obrana pevná a domácím mnoho nedovolí. Nastupujeme ve složení L.Koktavý – J.Karlík, P.Ligas, J.Máčalík (65. M.Holboj), J.Michalec – M.Boďa, L.Bortel, L.Ligas, V.Velecký – A.Bartoš (52. Z.Krajčovič), P.Lukeš (82. F.Ryšávka) a trpělivou hrou se po hodině hry ujímáme vedení po hlavičce L.Ligase. Za chvíli jde do sprch domácí Zbořil a početní převahu zužitkujeme M.Boďou v 72.minutě a o naší výhře 2:0 je rozhodnuto. Břestek u nás vyfasuje rukavici ovšem stav se poprvé mění až ve 40.minutě. Druhý poločas už byl jednoznačný a výsledek 5:0 (2x P.Ligas, 2x P.Lukeš, L.Ligas) také. Střelecky se nám daří i v Uherském Ostrohu. Po vedoucí brance už ve 4.minutě, ale  usínáme a ve 25.minutě prohráváme 3:1! Snížení do šaten na 3:2 nám příjde vhod a po přestávce už držíme opratě pevně v rukou. Dvě slepené branky po šedesáti minutách docela otáčí stav a další dvě v samém závěru ho uzavírají. Po nepříliš povedené první třetině utkání jsme utkání otočili a po divokém výsledku 6:3 se vracíme domů. Tam přivítáme Košíky, kterým máme co vracet z podzimu, ale je to překvapivě čtvrtý tým tabulky. Dvacet bodů rozdílu je však znát a  hostům se podaří jenom díky naší lehkovážnosti sem tam snížit náš náskok. Několik povedených akcí určuje konečný stav na 5:2 (2x P.Lukeš, 2x L.Ligas, A.Bartoš) a před všemi jsou poslední tři  kola. Nejdříve jedeme do Traplic zjistit proč klesly na poslední místo a brzy to zjišťujeme. Domácí nám stačí jenom v úvodu utkání, ale do poločasu už vedeme 4:0. Rozsypaný domácí tým dorazíme ve druhém poločase dalšími góly a po sečtení nám vychází výsledek 7:0 (4x P.Lukeš, 2x A.Bartoš, R.Straňák). Hlucké béčko u nás může pomýšlet na druhou příčku tabulky, protože O.Lhota jej díky ztrátám nabízí k dispozici, ale naši o tom nechtějí ani slyšet. Půl hodiny nám stačí k náskoku 3:0 a teprve za tohoto stavu hosté kosmeticky sníží. Ve druhé části utkání už je hra vyrovnanější, ale góly dáváme jenom my a skóre se uzavírá za stavu 5:1 (2x P.Lukeš, L.Ligas, P.Ligas, J.Karlík). V posledním utkání celé úspěšné sezóny proti Drslavicím jsme měli malý a poslední cíl a to nastřílet alespoň tři góly, které nám chyběly do stovky. Dohlédnout na to měl v rámci oslav osmdesátin našeho fotbalu i Petr Uličný jenž se zhostil čestného výkopu. Potřebný počet branek jsme nevstřelili ba ani jsme nevyhráli, ale po remíze 1:1 (J.Máčalík) to hráčům určitě nikdo nevyčítal. Zisk double za výhru v poháru i přeboru je krásným dárkem k narozeninám fotbalu v Nivnici a po dvaceti letech velíme k návratu do krajských soutěží. Jarní část jsme měli stejně dobrou jako tu podzimní   10 – 1 – 1   46:10 při zisku 31 bodů. Na druhé místo (postupové) O.Lhoty jsme měli náskok devatenácti (!) bodů. Naši věrní příznivci už si podobnou radost zasloužili. O hráčích ani nemluvě.

Kádr a počet odehraných utkání: 26 – Koktavý, Boďa, Luk.Bortel, 25 – P.Ligas, 24 – Velecký, J.Máčalík, 23 – L.Ligas, Lukeš, Michalec, 22 – Z.Krajčovič, 18 – Karlík st., 17 – P.Bachůrek, 15 – R.Straňák, 14 – Ryšávka, 10 – Holboj, A.Bartoš, O.Plessner, 9 – Popelka, 5 – L.Straňák, 2 – Borýsek, 1 – M.Máčalík, J.Trtek, Jar.Smítal. Trenérem byl celou sezónu Ladislav Kalina.

Střelci gólů: 29 – Lukeš, 19 – L.Ligas, 12 – J.Máčalík, 9 – P.Ligas, 8 – Boďa, 5 – Luk.Bortel, 4 – Velecký, A.Bartoš, 3 – Ryšávka, R.Straňák, 1 – Karlík st., Z.Krajčovič

1.Nivnice222298:1868
2.Ostr. Lhota154752:4049
3.Nezdenice152962:4547
4.Hluk „B“126851:3941
5.Košíky1221259:5638
6.Mařatice107956:5937
7.Vlčnov1131253:5436
8.Polešovice1131251:5736
9.Drslavice1031354:4933
10.Břestek961159:7233
11.Kostelany931452:7030
12.Uh. Ostroh851347:6429
13.H. Němčí731637:6924
14.Traplice531843:8218
1.7.8. Nivnice – Kostelany  5:03x Lukeš, P.Ligas, Máčalík
2.13.8.Drslavice – Nivnice  1:42x Lukeš, L.Bortel, L.Ligas
3.21.8. Nivnice – Polešovice  3:02x Lukeš, L.Bortel
4.28.8.Ostr. Lhota – Nivnice 0:32x Lukeš, R.Straňák
5.4.9.Nivnice – Vlčnov  4:02x Boďa, L.Ligas, Lukeš
6.11.9.Nivnice – Nezdenice  5:12x V.Velecký, 2x J.Máčalík, P.Ligas
7.18.9.H.Němčí – Nivnice  2:2J.Máčalík, V.Velecký
8.25.9.Nivnice – Mařatice  4:13x L.Ligas, P.Ligas
9.2.10.Břestek – Nivnice 0:2J.Máčalík, Lukeš
10.9.10.Nivnice – Uh.Ostroh 5:0Lukeš, J.Máčalík, Boďa, L.Ligas, Ryšávka
11.16.10Košíky – Nivnice  3:2L.Ligas, Ryšávka
12.23.10. Nivnice – Traplice  5:0Lukeš, R.Straňák, L.Bortel, L.Ligas, Boďa
13.30.10Hluk B – Nivnice  0:3Lukeš, Ryšávka, P.Ligas
14.6.11Kostelany – Nivnice  0:52x Lukeš, J.Máčalík, P.Ligas, L.Bortel
    
16.1.4.Polešovice – Nivnice  3:1J.Máčalík
17.8.4.Nivnice – O.Lhota  1:0L.Bortel
18.15.4.Vlčnov – Nivnice  0:53x L.Ligas, 2x J.Máčalík
19.21.4.Nezdenice – Nivnice 0:2Boďa, L.Ligas
20.29.4. Nivnice – H.Němčí  6:02x L.Ligas, 2x Boďa, Lukeš, J.Máčalík
216.5.Mařatice – Nivnice  0:2L.Ligas, Boďa
22.13.5. Nivnice – Břestek  5:02x P.Ligas, 2x Lukeš, L.Ligas
23.20.5.Uh. Ostroh – Nivnice  3:62x Lukeš, V.Velecký, A.Bartoš, Krajčovič, P.Ligas
24.27.5. Nivnice – Košíky  5:22x Lukeš, 2x L.Ligas, A.Bartoš
25.3.6.Traplice – Nivnice  0:74x Lukeš, 2x A. Bartoš, R.Straňák
26.10.6.Nivnice – Hluk „B“  5:12x Lukeš, P. Ligas, L. Ligas, Karlík
15.16.6. Nivnice – Drslavice  1:1J.Máčalík